מרכז גמילה מחשיש
אנשים רבים אשר מנהלים חיים נורמטיביים (עבודה, זוגיות, לימודים ומשפחה) וגם נתפסים על ידי החברה ככאלו, מעשנים חשיש, בתדירות גבוהה. ברוב המקרים אותם אנשים לא מרגישים שהשימוש בחשיש פוגע בהם – והם אף מרגישים שההפך הוא הנכון – החשיש ידוע בהשפעה שלו על יצירת תחושת אופוריה ורוגע.
ובכן, זה אומנם נכון שאנשים המעשנים חשיש יכולים לתפקד בצורה הנחשבת כסבירה, והם גם לא מוגדרים כ"נרקומנים", אבל מה שאולי אותם אנשים לא יודעים (או שהם יודעים ומפנימים), זה שחשיש טומן בחובו סיכון להתמכרות וליצירת תלות.
חשיש הוא אומנם סם קל, וההתמכרות אליו, לא באה לידי ביטוי בהיבטים הפיזיים אלא יותר בהיבטים נפשיים. גם גמילה מחשיש לא נחשבת להליך מורכב וקשה כמו גמילה מסמים קשים, אבל יחד עם זאת, גם במקרה הזה, הנגמלים נדרשים לעבור תהליך, במהלכו הם זוכים לקבל כלים אשר מסייעים להם לביצוע שינוי באורח החיים.
הליך גמילה מחשיש
אז זה אומנם נכון שהנגמלים מחשיש לא מתמודדים עם סימני גמילה קשים – כמו במקרים של אנשים הנגמלים מסמים קשים, מצד שני הליך הגמילה אינו מלווה במתן תחליפים – דוגמת, מתדון שהינו תחליף הניתן לנגמלים במסגרת הליך הגמילה שלהם מהרואין.
מדובר כאמור, בהליך אשר עובד יותר על הפן הנפשי, ולכן, הוא גם יכול להיות ארוך במיוחד – ברוב המקרים, אורך התהליך ינוע בין 3 חודשים לחצי שנה. הליך הגמילה מתבסס על שינוי דפוסי חשיבה קיימים – CBT, על שיחות עם פסיכולוג או מטפל אחר, ועל טיפולים המשתפים את בני המשפחה – כאשר הכלה ותמיכה מצד המשפחה, יכולה לתרום משמעותית להצלחת הגמילה.
קשיי הגמילה
הקושי המרכזי בגמילה מחשיש טמון בעובדה שהמכורים לא באמת יודעים שהם מכורים, וברוב המקרים גם לא מרגישים שהחשיש מזיק להם באיזו צורה. במקרים רבים הם מגיעים להליך הגמילה רק בעקבות לחץ של בני משפחה ולא מתוך רצון כנה להיגמל. לכן, השלב הראשון בהליך גמילה מחשש במקרים שכאלו, יהיה להסביר לנגמלים את מצבם ולהגביר אצלם את המוטיבציה, לשתף פעולה לאורך כל הליך הגמילה.