נייס גאי – גמילה ושיקום מהתמכרות לסם הפיצוציות

על סם הפיצוציות כבר שמעתם?

בעשור האחרון צמחה תופעה חדשה בקרב בני נוער וצעירים – סמים אשר לא הוגדרו כסמים ונמכרים בקיוסקים ופיצוציות. הם מגיעים בשמות מגוונים ולא מאיימים כמו “מסוטון”, “ספייס” (מהמילה “תבלין” באנגלית), “מסטולון” ועוד – אך את כולם ניתן לשים תחת שם אחד – נייס גאי (Nice Guy).
הבעיה כמו בכל סם, מה שמתחיל כבילוי חברתי ותמים מתדרדר לא מעט פעמים להתמכרות רצינית הדורשת גמילה ושיקום פיזי וניורולוגי ואף מוות.

הנייס גאי מכיל תערובת של עשבים סינתטיים (קנבינואידים סינתטיים – JWH-018) המדמים את צמח הקנאביס ולמעשה את הקנבינואידים הטבעיים. אותם קנבינואידים סינתטיים מופקים ללא הרכיב המאזן בצמח הקנאביס, ומכאן שהשפעתם היא עד פי 10 מרכיב ה-THC הטבעי.  כאשר מערבבים את העשבים עם חומרים נוספים (כמו שראינו בחלק מהמקרים – עם רעל עכברים), אנחנו מקבלים סם הממכר באופן חמור ושיכול להוביל לתוצאה חמורה עוד יותר – מוות.

חומר הנייס גאי מגיע בתוצרת אבקה או עשבים. רוב האנשים מעשנים את החומר, אך ידוע גם על אנשים הממצים את החומר, מזריקים ו/או שואפים.
הרכב החומר משתנה באופן תדיר וברוב המקרים, אלו שצורכים אותו כלל לא יודעים מה הוא מכיל. יתרה מזאת, כל שקית יכולה להכיל הרכב חומר אחר ואין באמת אחידות בין הסמים השונים שקונים, גם אם השם ו/או המוכר זהים. כך שמעבר לידיעה שנטלת סם, אין לך אפשרות לדעת מה עוד נטלת ומה יכול לעזור לך (בניגוד למי שנוטל קנאביס, קוקאין או סם ספציפי אחר).

הוא הפך להיות כה פופולארי בקרב בני נוער וצעירים, ומכיוון שהוא זמין ונגיש בפיצוציות ואפילו בשטחי בתי הספר, משרד הבריאות חוקק בשנת 2013 את חוק המאבק בתופעות השימוש בחומרים מסוכנים, התשע”ג – 2013, ולמעשה מאפשר למנכ”ל משרד הבריאות להכריז באופן זמני על חומר אסור בהפצה בהינתן שהוא מקיים תנאים מסוימים. ולמרות זאת, סמי הפיצוציות עדיין זמינים, יש להם שמות מגוונים והם הופכים לקטלניים יותר ככל שהשנים עוברות.

השלכות ותסמיני שימוש בנייס גאי וסמי פיצוציות

ישנם תסמינים שונים אשר יכולים לרמוז אם והאדם צורך נייס גאי, אך חשוב לדעת שבראש ובראשונה, לפני ההשלכות והתסמינים הפיזיים, צריכת תערובות עישון פוגעת בבריאות הנפש מאחר והשפעתה זהה לזאת של סמים קשים (קראו עוד על סימני השימוש בסמים).

תסמינים גופניים של מכורי נייס גאי

  • הפרעות נוירוטיות חמורות, כגון: דיכאון, נטיות אובדניות.
  • התפתחות תלות והתמכרות נפשית וגופנית בדומה לצריכת סמים כגון: הרואין, אמפטמינים, מריחואנה וכו’.
  • פגיעה במערכת העצבים המרכזית המובילה ל:
    • היחלשות זיכרון, ריכוז, ירידה ביכולות הקוגניטיביות
    • הפרעות דיבור, קשיי הבנה
    • הפרעות קואורדינציה, הפרעות שינה, פגיעה בשליטה רגשית (מצבי רוח משתנים)
  • פסיכוזות, הפרעות נפשיות בדרגת חומרה שונה עד פיצול אישיות מוחלט (כמו בסכיזופרניה)
  • היחלשות המערכת החיסונית, אין אונות (אצל גברים), הפרעות הורמונליות (אצל נשים)
  • סיכון למחלות כמו סוכרת, סרטן הריאה, מחלות לב וכלי דם.
  • הרעלה ממינון יתר ומוות.

למשתמשי ומכורי נייס גאי מתפתחות גם בעיות חברתיות ופסיכולוגיות המשפיעות על השגרה היומית

  • פגיעה בקשרים חברתיים: אובדן משפחה וחברים.
  • פיטורין מעבודה, השעיה מלימודים, איסור על עיסוק במקצועות מסוימים, מגבלות על השכלה, פסילת רישיון נהיגה ונשק.
  • פגיעה באישיות: אדישות עצמית, לעתיד וכלפי בני משפחה, פגיעה בנחישות, התמקדות בסמים כערך בלעדי, חוסר עניין בחיים, תסכול, בדידות.
  • קשרים בעולם התחתון, גניבה, סיכון כניסה למעגל של סחר בסמים ואחריות פלילית, עבירות אחרות.

כיצד נגמלים מנייס גאי?

ככל שהשנים עברו, וסמי הפיצוציות הלכו והתרחבו ברשימת המרכיבים שבתוכם, הגמילה מנייס גאי נחשב לגמילה מסמים קשים.  ועם זאת, חשוב לא לוותר ולזכור שכמו שניתן להיגמל מסמים והתמכרויות קשות – גם משימוש בנייס גאי ניתן להיגמל. זה דורש עבודה רבה וזה לא קורה בין לילה, אך זה אפשרי.

גמילה מנייס גאי במרכז פניקס

במרכז גמילה ושיקום פניקס אנשי הצוות המקצועיים יודעים לעבוד עם מכורים והגמילה כולה נעשית תוך כדי מעקב מסודר הן בהיבט הפיזי והן בהיבט הפסיכולוגי ובתהליך המותאם למכור ולמצבו האישי. כמובן, שניתן גם ליווי מקצועי למשפחות ע”מ לעזור למכור להשתקם באופן מלא ולחזרה לתפקוד בחיי היומיום ומניעת התדרדרות חוזרת לשימוש בסם.

אנחנו מזמינים אתכם לקרוא על תהליך הגמילה במרכז פניקס וליצור עמנו קשר לפרטים נוספים.